SUZI Vesti
Izabrani počasni članovi SUZI
03.08.2021
SUZI Vest

U okviru nedavno održane četvrte redovne Skupštine Udruženja izabrana su i dva počasna člana SUZI: Prof. dr Đorđe Lađinović, dipl.građ.inž. sa Departmana za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, i Prof. dr Zoran Milutinović iz Instituta za zemljotresno inženjerstvo i inženjersku seizmologiju (IZIIS) u Skoplju, Severna Makedonija. Kandidate je nominovao Upravni odbor SUZI, a prema statutu Udruženja počasni članovi se biraju zbog izuzetnog doprinosa zemljotresnom inženjerstvu. Oba kandidata su podržana pozitivnim glasanjem svih članova Skupštine.

Prof. dr Đorđe Lađinović je u toku poslednjih 40 godina značajno doprineo razvoju zemljotresnog inženjerstva u Republici Srbiji kroz edukaciju mnogobrojnih studenata redovnih i poslediplomskih studija, kroz originalna stručna ostvarenja, učešće u izradi značajnih nacionalnih projekata, kao što su rekonstrukcija Mosta slobode drugih mostova u Novom Sadu, most “Ada” u Beogradu, kao i preko 70 drugih projekata. Prof. Lađinović je jedan od prvih istraživača u Srbiji koji se bavio višekriterijumskom analizom seizmičke otpornosti armirano betonskih zgrada, što je bila tema njegove doktorske disertacije za koju je dobio i Povelju Jugoslovenskog društva građevinskih konstruktera za najbolje ostvarenje u oblasti nauke 2002. godine.

Prof. dr Zoran Milutinović se u toku proteklih 45 godina bavio naučno-istraživačkim radom i edukacijom iz oblasti zemljotresnog inženjerstva, i značajno je doprineo razvoju ove oblasti u bivšoj Jugoslaviji, a zatim i u Severnoj Makedoniji. U toku svoje bogate karijere bavio se mnogim značajnim naučnim temama, a jedan je od prvih istraživača u regionu koji se bavio procenom seizmičkog hazarda i rizika. Učestvovao je u nekoliko značajnih internacionalnih projekata, kao što su Prohitech, EU RISK, itd. Zbog vrhunske stručne ekspertize bio je angažovan kao konsultant-ekspert od strane internacionalnih organizacija kao što su Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), UNCHS-Habitat, a radio je i na višegodišnjem projektu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao konsultant Grada Abu Dhabija (2008-2013). Prof. Milutinović je bio gostujući profesor na Kobe i Kyoto univerzitetima u Japanu, gde je i odbranio doktorsku disertaciju 1986. godine.