Vesti iz sveta
Zemljotres magnitude 6,4 pogodio Albaniju
10.12.2019
SUZI Vest

Zemljotres magnitude (M) 6,4 je pogodio Albaniju 26.11.2019. Epicentar zemljotresa je na 16 km udaljenosti od grada Mamurras, a dubina hipocentra je 20 km. Zemljotres je izazvao značajna oštećenja objekata u okolini epicentra, uključujući višespratne stambene zgrade, škole, bolnice i hotele. Najviše je pogođen primorski grad Durres koji je udaljen 21,5 km od epicentra zemljotresa (populacija oko 122000). Region koji je pogođen nedavnim zemljotresom je poznat po seizmičkoj aktivnosti. Sedam zemljotresa magnitude veće od 6,0 se dogodilo u poslednjih 100 godina u okrugu od 150 km udaljenim od epicentra, uključujući i crnogorski zemljotres od 15.4.1979. godine (magnituda 6,9) sa epicentrom na 75 km udaljenosti od epicentra ovog zemljotresa. Epicentar zemljotresa se nalazi blizu granice između afričke i evroazijske tektonske ploče, čije relativno pomeranje je izazvalo i skorašnji zemljotres. Detaljne informacije u vezi seizmičkog hazarda u ovom regionu se mogu naći na web sajtu Američke organizacije USGS.

Zemljotres u Albaniji je prouzrokovao teška oštećenja ili kolaps na 5497 kuća i 556 stambenih zgrada, dok je 3520 kuća i 335 stambenih zgrada pretrpelo lakša oštećenja. Prema izveštajima medija, 51 osoba je poginulo a 2000 osoba je povređeno u toku zemljotresa.

Većina zgrada koje su pretrpele oštećenja su armiranobetonske okvirne konstrukcije sa zidanom ispunom. U većini slučajeva zidovi ispune su pretrpeli značajna oštećenja. U pitanju je šuplja opeka sa šupljinama postavljenim horizontalno - a ne vertikalno kao što je uobičajena praksa u svetu. U nekoliko slučajeva armirano betonske okvirne konstrukcije su pretrpele značajna oštećenja, a nekoliko takvih zgrada se i srušilo. Starije stambene zgrade sa zidovima od nearmirane zidarije (pune opeke) i betonskim tavanicama su isto pretrpele oštećenja. U okolini epicentra se nalazi puno prefabrikovanih zgrada građenih u krupno-panelnom sistemu gradnje, i takve zgrade uglavnom nisu pretrpele oštećenja usled zemljotresa. Na osnovu dostupnih informacija moze se zaključiti da su neki od objekata u priobalnom području (npr. grad Durres) pretrpeli oštećenja i zbog geotehničkih efekata (likvefakcije tla).

Detaljnije informacije u vezi ponašanju građevinskih objekata u ovom zemljotresu se mogu naći na sledećim web stranama:

Lekkas, E., Mavroulis, S., Papa, D., Carydis, P. (2019). The November 26, 2019 Mw 6.4 Durrës(Albania) earthquake. Newsletter of Environmental, Disaster and Crises Management Strategies, 15, ISSN 2653-9454.

Stein, R.S., and Sevilge, V. (2019). Albania earthquake strikes highest-hazard zone in the Balkans, devastating nearby towns